Ask Your Question
0

Calc would not open ODS files after Win 10 update [closed]

asked 2016-03-05 11:10:29 +0100

skydeck gravatar image

updated 2020-08-30 21:54:02 +0100

Alex Kemp gravatar image

I know this kind of question has been around for some time now, but all answers/solutions I've read about didn't help. (I've tried to install/reinstall all LO versions starting from 4 and to 5.1, tried to reset user profile, nothing works). Here is how this happened to me: I use the latest LO 5.1.0.3 installed on Hp DV6-7014 Notebook PC. I've been using Win 10 for about couple months now after upgrade. Two days ago my Win 10 installed the following updates: 1) Cumulative Update for Windows 10 Version 1511 for x64-based Systems (KB3140743) 2) Update for Windows 10 Version 1511 for x64-based Systems (KB3139907)

After that I can not open any ODS file. Calc just hangs and all I see is grey empty LO window. When I try to close it, Win opens dialog box saying it is trying to find a solution and then it closes, but not the LO window. I even can not remove it with Task Manager - have to reboot to get rid of it. (though it may finally go away after several minutes) I still can open XLS/XLSX files with LO. I can also create new file and save it as ODS, but after closing the file I can not open it again. Moreover, I've discovered, that I can open ODS files after I boot Win 10 in Safe Mode. So my guess is some (most likely Microsoft) service is preventing LO from opening ODS files. The only thing I don't know is how to track the service which causes LO to freeze.

As far as ODT and ODG files - no problem there. Whoever have faced with this kind of trouble please help! Any advice will be greatly appreciated.

edit retag flag offensive reopen merge delete

Closed for the following reason the question is answered, right answer was accepted by Alex Kemp
close date 2020-08-30 21:54:21.994426

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2016-03-05 16:05:58 +0100

skydeck gravatar image

updated 2016-03-05 16:07:27 +0100

OK, I think I've figured it out. There was similar question several years ago:

https://ask.libreoffice.org/en/questi...

And also there is related bug , filed for LO 3.4.3, which apparently has not been fixed until today:

https://bugs.documentfoundation.org/s...

In my situation I have network printer attached to my other computer at home, which I set as default about a week ago. The printer was not available when I boot my notebook, while the computer it is attached to, was on. I fixed the problem by switching default printer to "Microsoft Print to PDF".

Hope this will be helpful to anyone who will face similar problem.

edit flag offensive delete link more

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2016-03-05 11:10:29 +0100

Seen: 1,292 times

Last updated: Mar 05 '16