Document file pictogrammen blijven wit

Ik heb LibreOffice 6.2.4.2 geïnstalleerd op mijn xubuntu machine. Alles werkt prima behalve dat mijn document files (.odt, .ods, enz) niet de bekende LibreOffice pictogrammen krijgen, ze blijven wit. LlibreOffice wordt wel gewoon geopend wanneer ik op betreffende file klik. De gekleurde files zijn handig om ze vlot te herkennen. Wat gaat hier niet goed?

Ergens tijdens de installatie zijn de bestanden niet met LibreOffcie gekoppeld. Misschien helpt het om opnieuw te installeren? Ik ken ubunto niet, maar in windows kun je met rechts op de bestandsnaam klikken en kiezen voor openen met en dan de toepassing kiezen. Daarbij kiezen voor altijd openen met deze toepassing. Daarna zijn de bestanden te herkennen. Is er ook zo iets in linux?

Dank voor je reactie,

Ik heb meerdere keren Libreoffice gewist en opnieuw geïnstalleerd, ook de oude versie en dat zowel via softwarecentrum als via terminal (.dep files) Het heeft voorheen altijd goed gewerkt tot ik een nieuwere versie van LibreOffice installeerde. wanneer ik op de file’s dubbelklik opent hij wel libreoffice dus dat gaat goed maar hij laat niet de bekende icons (of moet pictogrammen zeggen) zien. ik vermoed dat het probleem aan ergens in xubuntu(linux) zit, maar waar?

Dit is hoe het nu is:
afbeeldings-beschrijving

en zo zou het moeten:


groet

Ik vind het eigenlijk wel mooi, zoals het nu is. Ik dacht dat ze helemaal wit bleven, zoals je in de vraag meldde. Is er geen optie om het pictogram te wijzigen? Waarschijnlijk is dit toch een instelling van linux, maar ik weet daar weinig van.