Ik heb Libreoffice gedownload en heb daarbij Nederlands als taal aangeklikt. Maar de uiteindelijke versie op het scherm is toch Engels. Een IT-er die me te hulp kwam verbaasde zich er ook over. Een paar jaar geleden, toen ik ook al van Open Office op LibreOffice wilde overstappen, had ik hetzelfde. Hoe kan dit en hoe kun je toch NL in beeld krijgen?
Bij dit soort vragen altijd vermelden op welk besturingssysteem je bezig bent.
Is je vraag beantwoord? Klik dan op ✓ naast het goede antwoord en sluit vervolgens je vraag. Klik op ^ naast antwoorden waar je wat aan had. Stem wanneer je nuttige informatie vindt. Daarmee help je de AskLibO-gemeenschap. Voor meer informatie, zie de helpfunctie rechtsboven.
De installatie-instructies voor Mac OS X / macOS zijn meer dan duidelijk. Het is geen hogere wiskunde. Je moet de instructies natuurlijk wel even lezen. Zie daarvoor: https://nl.libreoffice.org/ondersteuning/installatie-instructies/mac-os-x/
Eerst dient men het hoofdprogramma te installeren. Dat wordt de hoofdinstallatie genoemd. Daarmee wordt het basisprogramma van LibreOffice geïnstalleerd, uiteraard in het Engels. Wanneer het hoofdprogramma is geïnstalleerd, dan dient men het programma eerst even op te starten, zodat de Mac de installatie op eventuele fouten kan controleren. Wanneer de controle is afgesloten en er zijn geen fouten gevonden, zal LibreOffice in het Engels op het beeldscherm verschijnen. Het hoofdprogramma daarna sluiten.
Nu volgt de tweede stap: de installatie van het LibreOffice-interface vertaald in Nederlands, ook wel het taalpakket genoemd. De installatieprocedure is dezelfde als voor het hoofdprogramma. Wanneer het installatieprogramma van het taalpakket aangeeft dat de installatie is afgesloten, zal LibreOffice bij de eerstvolgende start van het programma in het Nederlands op het beeldscherm verschijnen.
Afsluitend dienen alleen nog de installatieprogramma’s van het hoofdprogramma en het taalpakket naar de prullenmand verplaatst en verwijderd te worden.
Dank Piscatorius! Inderdaad heel eenvoudig. Je moet het alleen even weten. Nu kan ik OpenOffice met een gerust hart vaarwel zeggen.
Dat heb ik dus ook een keer ondervonden. Hier volgt de manier om het (vlot) te doen op Ubuntu 20.04 LTS (net door mij uitgeprobeerd).
-
Log eerst in met je beheerdersaccount.
-
Download van https://nl.libreoffice.org/
-
Download ook de Vertaalde Gebruikersinterface en evt. de Help voor offline gebruik.
Maak een aparte map en pak de drie archieven uit in die map. Je krijgt daar dan drie mappen. Open de tweede map en navigeer tot je in de DEBS-map staat, kopieer alle .deb-bestanden en navigeer dan naar de DEBS-map in de eerste map, plak ze daar in. Doe hetzelfde met de .deb-bestanden in de derde map. Het doet er niet echt toe in welke DEBS-map je ze zet, als ze maar allemaal in dezelfde map staan.
- Rechtsklik in die map (er staan heel veel van die bestanden in, je kunt je niet vergissen) en kies In terminal openen. Typ daarin dan *sudo dpkg -i .deb en Enter, wachtwoord opgeven en het zaakje wordt geïnstalleerd.
Voor de Mac kun je terecht op de website van bv. seniorweb: LibreOffice (Mac) | SeniorWeb
Dank je Floris, goed dat je dit hebt uitgevonden! Maar best ingewikkeld voor een IT-leek als ik.
Is het ook mogelijk om dit euvel (van het niet functioneren van Nederlands als standaardtaal) bij het hoofdkwartier (of hoe noem je zoiets) van LibreOffice aan te kaarten? Of dit normaal werkzaam kunnen maken? Of moet iedereen in Nederland dit dan verder via dit soort omwegen doen.
Wat is ‘Ubuntu 20.04 LTS’? Ik werk overigens op een Mac, met Safari.
Dat komt ervan als je die informatie niet meteen geeft. Voor Windows kun je een programma gebruiken dat de Nederlandse interface installeert, dat gaat makkelijker dan onder Linux. Hoe het op de Mac gaat, weet ik niet, dat hangt ook nog af van de versie van het besturingssysteem, denk ik, en die zou je ook moeten vermelden.
Dit is trouwens geen forum. Een antwoord moet hier een oplossing voor het in de vraag vermelde probleem bieden, maar is niet bedoeld om een reactie te geven op een antwoord. Daarvoor druk je op Opmerking toevoegen.
Zo leer ik elke keer bij, dank je Floris.
Mijn Mac heeft Big Sur 11.1, de recentste versie.
Waar zou ik de oplossing dan kunnen vinden? Enig idee?
Alvast dank!