Spellingscontrole Libre Writer werkt niet meer

Beste fans van Libre Office,

Sinds korte tijd is me opgevallen dat de spellingscontrole niet meer werkt. Ik zou niet weten wat er eventueel mis mee is. De spellingscontrole, tweede optie in het menu Extra, staat aan. Ook handmatig controleren met de eerste optie Spelling in het menu Extra geeft geen enkel resultaat, wat niet kan en klopt door zelfgemaakte spellingsfouten. Onder Extra - Spelling - Opties staan spelling en grammatica controleren tijdens typen aan. Tot voor kort heeft de spellingscontrole het ook altijd gewoon gedaan. Is er ergens een andere instelling die dit kan verklaren?

Om het zelf proberen op te lossen heb ik eerst het installatieprogramma 7.0.3 laten lopen met optie repareren. Ook heb ik de nieuwe versie 7.0.4 geïnstalleerd. Beiden zonder resultaat.

Graag jullie hulp, want ik wil natuurlijk geen brieven versturen met spellingsvauten, dan loop je het risico dat je een stuk minder zere neus wordt genomen. Alvast bedankt!

MjammieLibre test document spellingscontrole.docx

Als alles is ingesteld om te werken, dan zijn er twee mogelijkheden: het gebruikersprofiel is naar de vaantjes, of je hebt geen taal ingesteld voor je document. In het laatste geval loopt de spellingcontrole vlot door je document en meldt niks gevonden te hebben. Zie voor het oplossen van problemen met het gebruikersprofiel: http://forum.openoffice.org/nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=96 en https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile/nl (de vertaling daarvan zit in de spreekwoordelijke pijplijn).

Beste Floris,

Ik wist wel dat ik op jou zou kunnen rekenen voor hulp!

Ik heb er verder nog niet naar gekeken, maar ik krijg in ieder geval geen melding dat er niets is gevonden. Ook lijkt de taal gewoon goed ingesteld. Hoe en waar kan ik dit zien?
Wel heb ik laatst wat met sjablonen lopen te kloten en daarbij ook een aantal sjablonen die ik dacht dubbel te hebben of overbodig verwijderd. Wellicht ben ik daarbij wat al te enthousiast te werk gegaan. Ook zag ik bij het openen van een nieuw document dat het ingestelde lettertype was vervangen door het standaard lettertype. Dit lijkt dan toch te wijzen op het gebruikersprofiel. Ik had zelf al een vermoeden dat het hiermee te maken zou kunnen hebben.

Een oplossing kan natuurlijk ook zijn om Libre eerst helemaal te verwijderen en daarna opnieuw te installeren. Want dit heb ik voor het installeren van de nieuwe versie niet gedaan, ik dacht dat het installatieprogramma dat indien nodig zelf zou aangeven of missende elementen zou toevoegen

Kun je een voorbeeldbestand uploaden? Je kunt dat als bijlage toevoegen in je vraag, druk daaronder op bewerken en voeg dan je bestand toe. Opnieuw installeren van LO is tijdverspilling, dat helpt hier niet.

Je kunt ook een kijkje nemen op [Probleemoplossing] spellingscontrole (Toon onderwerp) • OpenOffice.org. Maar bijna altijd ligt het aan het gebruikersprofiel.

Floris,

Dank voor je links, heel nuttig!

Ik begrijp niet goed wat je met een bestand van mij wilt of kunt. Als je dit opent op jouw computer doe je dit met je eigen versie van Libre en zul je mijn gemaakte aanpassingen niet kunnen zien. Of zie ik dit verkeerd en worden die opgeslagen in het bestand?

Hoe dan ook denk ik dat voor mij nu de snelste oplossing gewoon is om Libre te verwijderen, de laptop opnieuw opstarten en daarna de nieuwe versie van Libre opnieuw te installeren. Mee eens?

Dus ik ben hoe dan ook blij met je diagnose van het probleem. Je verwijzingen voor verdere informatie bewaar ik dan voor later. Hopelijk heb ik je hiermee niet tegen het hoofd gestoten, ik begrijp dat je graag je kennis wilt delen.

Mjammie

Als je LibreOffice verwijdert blijft je gebruikersprofiel behouden. De kans is groot dat als je LO weer installeert, dat het probleem blijft. Je kan eerst je profiel proberen te herstellen. Ga naar Help - Opnieuw opstarten in veilige modus. Kies dan voor Fabrieksinstellingen herstellen en Gehele profiel herstellen. Je bent dan wel al je aanpassingen kwijt.

@mjammie: Ik ga ervan uit dat je het probleem met al je documenten hebt. Maak een nieuw document, zet daarin wat willekeurige tekst met minstens een spelfout of plak er een stuk van deze discussie in. Zet dat hier als bijlage in je vraag. Ik en/of Kees kan dan zien of bv de taal goed is ingesteld. Het kan bv zijn dat je geen woordenboek voor Nederlands hebt. Heb je eigen aanpassingen in je gebruikersprofiel?

In het document Gebruikersprofiel via de link van Floris (https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile/nl) staat inderdaad:

Het “gebruikersprofiel” is de map waarin alle gegevens die betrekking hebben op de gebruiker, zoals extensies, aangepaste woordenboeken, sjablonen enzovoorts staan. Deze map wordt niet verwijderd bij de-installeren of updaten van LibreOffice, zodat je aanpassingen bewaard blijven.

Floris,

Ik heb inmiddels een nieuw gebruikersprofiel aangemaakt met jouw turorial. De mogelijkheid om oude configuratiebestanden terug te kunnen zetten is bij mij echter helaas niet naar boven gekomen. Als je nog een manier weet om die alsnog terug te halen verneem ik dit graag.

Beste Floris en Kees,

ik heb alles wat ik via jullie en zelf heb gevonden bij elkaar gezet in Zelf beantwoorden eigen vraag. Uiteraard met verwijzing naar jullie! Kan ik jullie nog ergens punten geven voor jullie bijdragen?

Mjammie

Floris,

Heb je nog enig idee hoe het gebruikersprofiel corrupt kan zijn geraakt?

Mjammie

Je kunt punten geven voor antwoorden: klik op het dakje boven het cijfer 0 links bovenaan het antwoord. Klik op het grijze vinkje om een antwoord te “accepteren” - dwz dat het antwoord je probleem heeft opgelost.

Geen idee hoe het gebruikersprofiel beschadigd kan raken, misschien is er iets mis met de programmacode die dat onderhoudt, misschien gaat het mis als LO te snel wordt afgesloten. Bij dit soort dingen moet je niet vragen: hoe kom je eraan?, maar hoe kom je eraf?

Floris & Kees,

Helaas heb ik blijkbaar (nog) niet voldoende punten verzameld om dit te mogen doen.
Maar bij deze krijgen jullie beiden van mij een grote imaginaire digitale pluim voor jullie zeer gewaardeerde bijdragen :).

Mjammie

Ik zie trouwens in mijn profiel staan: ongebruikte stemmen voor vandaag / 60 stemmen over terwijl je voor een antwoord accepteren 20 punten nodig hebt en voor punten geven 5 punten.
Ik kan nu opeens wel een van de antwoorden wel een punt gegeven en zie dat het aantal stemmen nu met 1 is afgenomen naar 59. De vraag is of punten en stemmen nu hetzelfde zijn of toch niet?

Omdat het punten geven en antwoorden accepteren nu wel werkt heb ik dit ook nog in eerdere vragen aangepast.

Bestand geopend in LibreOffice 7.0.3.1 (gedownload vanaf de site, niet de versie die Ubuntu levert), spelfouten worden getoond. Ook geopend in LO 7.0.2.2 (die heeft zichzelf geïnstalleerd - :frowning: ), spelfouten worden niet getoond. Dus: versie 7.0.2.2 heeft bij mij hetzelfde probleem. Er staat in die versie geen vinkje bij Nederlands in de lijst met talen, in versie 7.0.3.1 wel. Daar zit dus (bij mij) het probleem. En bij jou denk ik ook.

Inmiddels heb ik 7.0.2.2 eraf gegooid, dat is trouwens de versie die door Ubuntu Linux wordt meegeleverd. Advies: in Linux altijd de officiële versie van LibreOffice installeren, die is beter.

Floris,

Ik was net al bezig met het doornemen van je aangereikte stukken in de hyperlinks.
Het is goed van je dat je een mogelijke oorzaak hebt kunnen vinden. Maar zoals eerder aangegeven heb ik nu de laatste versie 7.0.4.2. geïnstalleerd. Waar vind ik die lijst met talen? In menu Extra – Taal – voor gehele tekst – staat Nederlands bovenaan. Die heb ik al veelvuldig geselecteerd, maar dan verschijnt er geen vinkje of net als bij het aanklikken van spellingscontrole een blauw achtergrondvierkantje.

Onder Extra – Opties – Taalinstellingen – Talen (ook te bereiken via Extra – Taal – voor gehele tekst – Meer staat overal standaard – Nederlands. Achter het pijltje van Lokale instellingen en Westerse staat de waslijst aan talen.