Update LibreOffice - icuin75.dll nenalezen

Zdravím, poslední týden se nám stává, že když se pokusí LibreOffice (24.8.x.x) po startu aktualizovat, tak pak po zapnutí skočí hláška soffice.bin … icuin75.dll nenalezen a chyba nejde ani zavřít. Stává se to opakovaně na více počítačích. Zajímavé je že verze 24 by měla mít pokud se nepletu icuin74.dll. Neví někdo co s tím?

Zkuste se podívat na log aktualizace. Je to v c:\users\username\appdata\LibreOffice\4\update.

No tam to vypadá, že se pokouší stahovat nejdřív verze 24.x a pak nevím proč 25.x. Jedeme stable, takže všade chceme 24.x

24.8 právě končí tak se asi už spustil přechod na 25.2
https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan/24.8

Nahrajte tady prosím všechny logy a uveďte přesné verze, kde se to stává. Poslal jsem informaci na člověka, který zajišťuje update s odkazem na tuto otázku.

Pročetl jsem si ty data konců a zkouším tedy nasadit ty 25.2.x.x, ale pokud je to tak že to je kvůli konci, tak je zase divné, že ten update z 24 na 25 nedokončí. Snad to pak nebude i s 25.2 na 25.8. Přikládám logy. Je pravda, že mnoho problémů nastalo s nasazením SentinelOne na celou síť a ten i blokuje .odt soubory (označí je za malware), ale zde se mi to nezdá a hlavně nikde v incidentech to není.
Libre.zip (58.7 KB)

Can’t open lock file - seems like we need elevation - to by mohlo ukazovat na oprávnění

Je mi záhadou, že to začalo dělat až tento týden, do teď v pořádku. Problém nastává na koncových stanicích, kde jsou běžní uživatelé, ale předpokládám, že ten autoupdate by měl i tak běžet přes tu službu LibreOffice Mantenance pod system userem. Ale budu rád za každou radu vedoucí k řešení. Zatím děkuji

podívejte se zde: Auto Updater & Sentinel One Killing Files
Bylo by vhodné nahlásit výrobci toho SW Sentinel.

Toto jsem četl, ale calc i writer zůstává. Převážně to píše problém s tím icuin75.dll, ale včera na pár kouscích vyskočil už i mergedlo.dll a navíc to chybové okno soffice.sbin nejde vypnout ani není ve správci úloh a musí restart celého PC. Na dodavatele S1, který řeší následky nasazení (a není jich málo) už se to hlásilo, ale spíš to vypadá, že jsou názoru, že to dělá LO.

zkuste ten sentinel vypnout, zda aktualizace projde a uvidíte hned, zda je problém u sentinelu. Případně i antivir, ten také občas dělá problémy. Jinak co jsem zjišťoval tak tento problém hlášený zatím není.

Vypnout Sentinel je problém, ale teď se zatím vypnuly aktualizace a nasadila se ručně verze 25.2.4.3 a nastal jiný problém, který už nevím kde bude způsoben a to ten, že buď se otevře writer a nejde do něj psát, nebo se dokument tváří jako že v něm nic není a přitom je a nebo třetí varianta, že při pokusu o zapnutí se nezapne vůbec a nehodí to ani žádnou chybu. Jinak jsem se dopracovali alespoň k tomu, že dodavatel S1, udělá nějaký patch ohledně označování dokumentů jako vir.

jen pro úplnost tady lípnu odpověď od infra inženýra z TDF, který mi dnes odpověděl na dotaz. Vychází mi z toho ten sentinel, jak jsme si tady psali.

So just some observations:

The updatinglog is interesting because it shows a partial update, complaining about the old and new version being the same, so on the one hand it thinks it is still running 24.8.7.2 and fetches the download, only then to refuse to use anything with it because 25.2.4.3 is already detected…

Also that there are so many failed download attempts is interesting, but of course that should only delay updates, not block them/not be a problem since after all the checksums are checked.

As for the actual updating log: Looks like LibreOffice was still running

As for the update log: that fails because the bootstap.ini apparently was modified by the user, that’s why it rolls-back the update.

[…]
2025-06-27 06:57:38+0200: EXECUTE PATCH program/bootstrap.ini
2025-06-27 06:57:38+0200: LoadSourceFile: destination file size 125 does not match expected size 116
2025-06-27 06:57:38+0200: LoadSourceFile failed
2025-06-27 06:57:38+0200: ### execution failed
[…]

rollback of some files failed, apparently because LibreOffice was still running or something else blocked access:
2025-06-27 06:57:39+0200: FINISH PATCH program/unoidllo.dll
2025-06-27 06:57:39+0200: ensure_remove: failed to remove file: C:\Program Files\LibreOffice/program/unoidllo.dll, rv: -1, err: 13
2025-06-27 06:57:39+0200: rename_file: destination file exists and could not be removed: C:\Program Files\LibreOffice/program/unoidllo.dll

(the update-process crates .moz-backup copies and would roll those back, but apparently that fails, ultimately causing the inconsistency)

So solution for the user is to use a regular download to fix the inconsistency.

Those kind of problems are near impossible to fix without having an actual way to reproduce them independently, but I guess one takeaway is to make the update more strict about other running instances of LibreOffice if possible.

So the main question is: why was it able to replace the file the first phase of the update, but then was refused access. Probably: Because some process was locking the file in the meantime. That could be a rogue LibreOffice that was running when it wasn’t supposed to that loaded some additional DLLs, or maybe some over-eager antivirus? Hard to tell.

1 Like