Version 7.1.6.2 crashes on windows 10

Windows 10, latest feature release. A fresh install of Libre Office 7.1.6.2 crashes on startup. From the Windows event log:

Faulting application name: soffice.bin, version: 7.1.6.2, time stamp: 0x6135e2a5
Faulting module name: skialo.dll, version: 7.1.6.2, time stamp: 0x61353cf8
Exception code: 0xc000001d
Fault offset: 0x000000000052b9c0
Faulting process id: 0x14e8
Faulting application start time: 0x01d7a5c3c27be00f
Faulting application path: C:\Program Files\LibreOffice\program\soffice.bin
Faulting module path: C:\Program Files\LibreOffice\program\skialo.dll
Report Id: d94f6d2e-d64f-4aac-8a70-21eabc6212f0
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

It runs in safe mode. Rebooting did not help. Uninstalled and installed version 7.2.0 and that worked fine.

Interesting that 7.2.0.x worked OK.
It looks as though it might have been tdf#144434 . From LibreOfifce 7.1.6 completely Unable to launch (Crash!) it looks as though 7.1.5.2 should work fine and I think there is very little difference.

It runs in safe mode.

This is then a sign that your user profile is broken.

You have to reset your user profile or select factory default.

Safe Mode (factory default)

LibreOffice user profile (reset)

Please read well beforehand. Thank you.

Good luck.

I did try resetting to factory default but it made no difference. And, again, this was a new install. It never worked, other than safe mode.

Could have been a fluke, perhaps a bad block written during the install.

And if you go into safe mode now, what happens?

Sorry, I no longer have access to the computer. It belongs to a client.

Faulting module path: …\skialo.dll

Skia is the graphics library used by Google Chrome. It doesn’t have bugfix releases, so LO basically just includes the current source code snapshot / milestone, with minimal own fixes. But LO can still run without it.

My guess is disabling Skia in Options >> LO >> View >> Graphics Output while in Safe Mode will fix the crashes. Occasionally updating your graphics driver might help too.

Such bug reports have been raised and may be related.
It’s even more likely if your PC’s graphics card is made by AMD.
Bug 144434 - LibreOffice 7.1.6.2 fails to start if Skia is enabled.

Perhaps it has already been resolved in the development version 7.1.7, but there are a limited number of users that can be tested and there is a lack of information.
If possible, please cooperate in testing and reporting.
Index of /daily/libreoffice-7-1/Win-x86_64@tb77-TDF/

I myself have experienced and heard that changing Skia settings does not work well in safe mode.
In such a case, the following procedure may be used, so I will introduce it.

  1. Uninstall 7.1.6
  2. Install 7.1.5
  3. Disabling Skia in Options >> LO >> View >> Graphics Output
  4. Install 7.1.6
2 Likes

I experienced this problem when running 7.1.6 as explained above on a Dell XPS with AMD Radeon HD 6770. I had been running 7.1.4 before with no problems. I upgraded to ‘dev’ build 7.2.1 and the problem resolved. It is a ‘nit’ but if I ‘pin’ Calc to taskbar the icon is blank - works fine, just looks bad. Note that I can ‘pin’’ Writer, Impress, Draw, Base and Math OK. I can ‘pin’ Calc to start with no problem.

Does anyone know how to fix this taskbar icon ‘nit’?

Here is the skialo crash event:
Faulting application name: soffice.bin, version: 7.1.6.2, time stamp: 0x6135e2a5
Faulting module name: skialo.dll, version: 7.1.6.2, time stamp: 0x61353cf8
Exception code: 0xc000001d
Fault offset: 0x000000000052b9c0
Faulting process id: 0x8c0
Faulting application start time: 0x01d7c08086688ca8
Faulting application path: C:\Program Files\LibreOffice\program\soffice.bin
Faulting module path: C:\Program Files\LibreOffice\program\skialo.dll
Report Id: c0a4d18a-b2e9-41c2-9949-dbdb4b2343a3
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

I’d suggest to post your question on icons in the Windows-Taskbar as separate question, not as sidetrack of another topic.