Zelf gemaakte opsommingslijst toevoegen aan bibliotheek

In Word kun je zelf een nummering aanmaken en toevoegen aan de bibliotheek van standaardlijsten. In Libre lijkt dit niet mogelijk en moet je die lijst per document telkens opnieuw aanmaken. Dit is niet erg handig en tijdrovend. Maar misschien kan het wel en weet ik alleen (nog) niet hoe. Wie kan mij helpen?

Hoi Mjammie,

Ken je het venster ‘Opmaakprofielen beheren’? Je opent dat met F11. 5e knopje boven in de werkbalk toont de opmaakprofielen voor lijsten. Je kunt daar met knopjes, rechtsklikken etc. aanpassen en ook nieuw maken.

Kom je daaruit?

Beste Cornouws,

Ik heb je suggestie uitgevoerd en het lijkt te werken. TOP!
Zo ga ik nog gelukkig worden samen met Libre: vrijheid blijheid!

Hartelijk dank voor je reactie.

Mjammie

Dank voor je reactie - blij dat het werkt :slight_smile:
vr. groet - Cor

Beste Cornouws,

Ik heb helaas te vroeg gejuicht. Je suggestie werkt inderdaad binnen een specifiek document, maar ik kan niet naar het hier zelf gemaakte opmaakprofiel of lijstopmaakprofiel vanuit een ander document. Mij lukt het in ieder geval (nog) niet. Het zelf gemaakte opmaakprofiel of lijstopmaakprofiel is niet zichtbaar in een ander document. En dat was nu juist de bedoeling om zo niet iedere keer opnieuw een lijstdefinitie te hoeven maken of aanpassen. Graag daarom nogmaals je hulp aub.

Mjammie

Je kunt het document waarin je de opmaakprofielen hebt gemaakt (leeg maken en) opslaan als sjabloon. Daarna kun je documenten maken met dit sjabloon waardoor je de opmaakprofielen wel tot je beschikking hebt. Je kunt dit sjabloon ook de standaardsjabloon maken, waardoor je altijd automatisch de beschikking hebt over je aangepaste opmaakprofielen. Hoe je dit precies doet kun je nalezen ‘Opmaakprofielen en Sjablonen’ van de ‘Basishandleiding voor LibreOffice’. Deze kun je vinden op https://nl.libreoffice.org/ondersteuning/documentatie/

vr. gr. Kees

Beste Kees,

Bedankt voor je toelichting en de link met een uitgebreide handleiding.

De Oplossing is zelf een nieuwe opsomming te definiëren en die vervolgens toe te voegen aan een zelf gecreëerd (te maken) sjabloon.

Via menu links dat te openen is door op de 3 vertikale puntjes te klikken. Klik op de derde optie Opmaakprofielen. Daarna op de 2e optie van rechts: Lijstopmaakprofielen. Selecteer een willekeurige nummering of een die het meeste lijkt op welke je wilt creëren. Klik de rechter muisknop en kies Nieuw. Geef in tabblad Beheren een naam. Vervolgens ga je tabblad Aanpassen voor het selecteren van een opsommingsteken per niveau. Dan ga je naar Positie om de positie van elk niveau te bepalen. Daarna klikken op Toepassen en vervolgens op OK.

Maar nu is de gemaakte opsomming alleen nog maar beschikbaar in het huidige document. Om het beschikbaar te krijgen voor alle nog te creëren nieuwe documenten dien je het document als sjabloon op te slaan.
Ga in de menubalk naar Bestand en kies Sjablonen en opslaan als sjabloon. Geef een naam en kies Eigen sjablonen. Tenslotte vink je aan: Als standaardsjabloon instellen.

Wil je de gemaakte opsomming ook beschikbaar hebben in je bestaande documenten? Dan open je een nieuw document. Dit is nu opgemaakt volgens het gecreëerde sjabloon met zelf gemaakte opsomming. Kopieer de inhoud van het document naar het nieuwe document en sla op onder dezelfde naam als het bestaande document dat nu vervangen wordt.