Ask Your Question
1

Libreoffice 5.4 font gui problem, just rectangles, macOS

asked 2017-09-18 11:47:57 +0200

janoherder gravatar image

Hey everybody,

I got a nagging problem with my LO on macOS. Ever since I updatet my pretty old Libreoffice installation (5.1.) on macOS Sierra, I have a problem with the font rendering on the GUI (see screenshot). I don't really understand why. Right now I am using 5.4.1.2, but the problem is also there when I use 5.3.5. It is there with or without the german language package I need.

I tried uninstalling and reinstalling multiple times and also deleted cache and config files using AppCleaner.

Anyone has any ideas what this is about?

image description

Thanks und cheers Jano

edit retag flag offensive close merge delete

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2018-02-22 12:00:27 +0200

philosophish gravatar image

updated 2018-02-22 12:01:27 +0200

Hello,

I was facing the same problem, both with 5.4.5 and 6.0.1.

I soon decided it must be a font mapping problem i.e. it must have had to do with the changed system font for 10.10+ etc. so I tried several of the solutions proposed on the web, many of them without effect.

This worked:

  1. Open Applications / Font Book.app
  2. File -> Restore Standard Fonts
  3. All non-system/default fonts will be removed and put into ~/Library/Fonts (Removed)
  4. Close and reopen LibreOffice; it should work now
  5. Optionally: reinstall the fonts from the removed folder and check if it still works; if not, rinse and repeat until you have identified the culprit font. In my case, I had another version of Helvetica Neue installed.

Regards

edit flag offensive delete link more

Comments

Oh my... it worked, thank you so much! Seemed this solved the bug. I restored the standard fonts and then added the the old fonts from the removed folder one by one. Strangely even though I reinstalled all removed fonts the bug is still gone. Whatever, thanks, this worked!

janoherder gravatar imagejanoherder ( 2018-03-04 14:01:23 +0200 )edit

Thank you very much, this problem has been bugging me for a while on different Macs since a few versions of Libre Office as well as MacOS. The solution worked perfectly on High Sierra 10.13.4 (German) and Libre Office 5.4.6.2, but I am confident it will work on other versions, too. This problem has been with me for a few versions of both LO and MacOS now.

Heiko gravatar imageHeiko ( 2018-04-09 11:28:42 +0200 )edit
0

answered 2018-08-10 20:59:44 +0200

shimmy gravatar image

The solution above only works if we don't need the other fonts. I need my other fonts. Any other solutions?

edit flag offensive delete link more

Comments

The solution above should work in all cases. If you read carefully, it tells to reinstall the removed fonts one by one, checking the results at each step; you may either find (a single) problematic font(s), or even be able to successfully reinstall all fonts (as @janoherder mentioned), which would mean that not fonts, but their registration info was somehow broken, and now correctly restored.

And this is not an answer; your comment should go the comments section.

Mike Kaganski gravatar imageMike Kaganski ( 2018-08-11 00:24:04 +0200 )edit
Login/Signup to Answer

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2017-09-18 11:47:57 +0200

Seen: 379 times

Last updated: Aug 10 '18