assigning font colors to specific, singular Hyperlinks

Hi y’all,

what seems to be the deal with assigning font colors to specific, singular Hyperlinks?

I’m not asking about the general default appearance of Hyperlinks.
I guess that can be configured via
Tools > Options > LibreOffice > Appearance

I don’t want to change that. I just want to change the font color of some specific, singular Hyperlinks.
I.e.: highlight/markup the link and thereafter hit the “Font Color” button or go via “Format > Character”.

Please don’t dismiss this for not being able to reconstruct this at once. I can’t seem to able to do this myself. Sometimes it works right ahead, other times I have to do it several times over.

In order to reconstruct this, try

  • adding characters before/after the Hyperlink
  • markup/highlight portions of text before/after the Hyperlink
  • add linebreaks before/after the Hyperlink

I can’t see a pattern there. It’s kind of a haphazard style of word processing.

A little pic to help along: image image[/image] imgbox - fast, simple image host

Regards

Joe

$ libreoffice --version
LibreOffice 4.2.8.2 420m0(Build:2)

$ uname -a
Linux Jessi 3.13.0-74-generic #118-Ubuntu SMP Thu Dec 17
22:52:02 UTC 2015 i686 athlon i686 GNU/Linux

(V4.2.8 is nearly 2 years old now. Current version is 5.0.4; V5.1.0 coming soon, RC1 available already.)

I tried with 4.2.8 Portable and with 5.0.4 installed. There was no striking difference.

As far as I understand the issue you experience should not be due to haphazard behaviour. Inserting a space, a hard line break or a new paragraph (or a punctuation character followed by one of these special delimiters) immediately at the end of your automatically recognised link will simply trigger a new attempt to recognise the text in front as a possible link by its syntactical appearance. If “recognition” succeeds the predefined link style will be applied anew. This behaviour may not look optimal to you. It does not look “crazy” to me.

(Editing with respect to the “commenting dialogue” appended to the “answer” by the OP himself:)
I still cannot understand the attitude of the OP. Of course I read the subject and every word of the question. I also tried to view the images, but simply clicking the links I did not get anything useful - and researching about how to use the next upload service every other day is something I exempt me of.
What I posted above was derived from my experiences. It did, of course, not cover every aspect of them as I have used (due to my frequent contributions in fora) nearly every release since the LibO branch was created.
There also is some behaviour of recognised URL (presently with LibO V5.0.4 for me) I also would call haphazard. This mainly with respect to displaying the state of being ‘visited’.
As far as the individual font colouring of URL was concerned I got the expected results. This may depend on the version or/and the OS or even the state of the OpenGL option (again possibly depending on …). My experience is reduced to a “works for me” then. I cannot reduce the excessive complexity of the world software has to live in.
See attached for a few more details: ask62509individualURLfontColour001.odt
However, I tried to guess a possible cause for unexpected behaviour, and this seemed to be (simplified) the insertion of a space behind the URL in immediate contact. If the OP can exclude this cause… Well. That is just a fact. No reason to teach me “once and for all” how to try helping.
There are bugs, a lot of, in any version of LibO. (I remember a really annoying one in 4.2.8 Calc). No contributor here can actually help with this respect.
Bugs and feature requests are discussed here.
(2016-02-14: Came back to eliminate a few typos, then tried the above linked example again. Report:)
The behaviour of Writer with this respect was obviously changed. Opening the above linked example with the most recent version LibO V5.1.0.3 I got the same view I had when I saved it: The singular hyperlink concerning ‘en.wikipedia.org’ showed in ‘Green 3’ and did not change after visiting. Triggering a new “recognition” by entering a space in immediate contact to the last character of the linked text the colur changed to the default colur of unvisited hyperlinks. After that I could not again apply a user chosen colour to the linked text again. As the new behaviour was not reliably reproducible to every detail I suppose a regression bug.
(Because of the reproducibility issue I hesitate to file a bug report. Supposedly no use.)

Right now, 5.1.0.3 aka 5.1.0 is out.

Hi

As @Lupp said the Issue comes from the automatic recognition of Url.

You can disable this option: uncheck ToolsAutoCorrect OptionsOptions tab▸URL Recognition

Regards

I’m fine with that. I DO want that trigger. I DO want that URL recognition. I DON’T want to change this. I DON’T want to meddle with this in any kind of way.

For once and all: I markup/highlight the Hyperlink and thereafter hit the “Font Color” button.

Am I not making myself clear? I’ve even included a picture. What more can I do?

@JoeKoenig: You surely are looking for volunteers trying to help you. They might judge a phrase like “once and for all” a bit lordly in this context.
Did you read and understand every word and sentence I posted? OK, I cannot change properties of the software, and there is no option influencing its respective behaviour except switching off the URL recognition. Thus you need to set your different font colour after any editing in immediate contact with the URL. Afraid of otherwise no way.

Beforehand: Happy New Years to all y’all!

@Lupp: You are right. I should be more sensible.
Nevertheless (in no way to lessen my previous statement) you did read the topic line of my OP, didn’t you? It clearly states “assigning font colors to specific, singular Hyperlinks” What, on god’s green earth, could lead you to believe that I haven’t tried changing the font color after having entered the hyperlink?

And bringing up the version issue …

Guys? Anyone still talking to me?

In case you want to know: The issue remain the same: "I can’t (reliably) change the foreground color to any color I’d like (e.g.: “gray 6"”)

That’s it. Plain and simple. It has nothing to do with “URL recognition” or the like. It’s about me editing the text/hyperlink afterwards.

Upps, I’ve almost forgot to thanks @Lupp
Thanks! Truth be told: I’m a little confused by this board’s structure, so I might not have taken all your insights into considerat

“maximum text length exceeded” ?! What is this? “SMS-Nation”?
“Over!” [almost out]

Another blooper from myself: It actually seems to be possible to change the font-color of hyperlinks by just placing the cursor/pointer somewhere in between the hyperlink and only then going for “Format → Character”. Instead of marking up the whole area and Rightlick-formatting it.
My bad. Stupid, right? (Let’s just hope that this was all there was to it…)

@Lupp: No bad feelings. right?

Was skiing for 6 days. Feeling well.

Glad to read it. Although we’re tipping into OT-land, here, I guess. Looking forward reading you, buddy!