Boek beginnen op pagina's die alleen bedrukt zijn met tekst. Kan dit in LibreOffice Writer?

Dag,

Bij een boek worden alleen de pagina’s met een nummer bedrukt die tekst bevatten. Mijn boek begint op paginanummer 9. Dit moet eigenlijk paginanummer 7 zijn. Ik wil de kaft niet meerekenen en ook niet het eerste schutvel.

(Als schutvellen kunnen dienen het eerste blad van het eerste katern plus het laatste blad van het laatste katern).

Hoe pak ik het aan dat de telling met paginanummer 1 niet op de kaft begint in LibreOffice Writer, maar op de eerste pagina met daarop de titel van het boek in broodtekst? Dit zou paginanummer 1 moeten worden, al telt LibreOffice Writer hem als paginanummer 3. Dat laatste geeft niet. Als de paginatelling maar op bladzijde 3 met paginanummer 1 begint.

Graag stap voor stap hierover een uitleg alstublieft. Dank voor uw tijd en aandacht.

Hiervoor moet u werken met pagina-opmaakprofielen. Per pagina-opmaakprofiel kunt u het gedrag van kop- en voetregels, het aantal kolommen op een hele bladzijde en meer van zulke dingen instellen. In uw geval hebt u minimaal twee pagina-opmaakprofielen nodig.

Maak eerst dat nieuwe pagina-opmaakprofiel aan:

  1. Druk op F11 om het overzicht van de opmaakprofielen te openen, als dat nog niet geopend was.
  2. Kies de vierde tab van links, rechtsklik op een willekeurig profiel en kies Nieuw....
  3. Geef het nieuwe profiel een naam. Als u het gaat gebruiken voor de eerste, ongenummerde bladzijden, is Voorwerk een geschikte naam, anders Hoofdtekst. Als u afwijkende afmetingen hebt opgegeven voor de bladzijden, moet u die in het nieuwe opmaakprofiel overnemen. Controleer ook de andere instellingen.
  4. Voor het profiel met paginanummering doet u het volgende: Kies de tab Koptekst of Voettekst, afhankelijk waar u de paginacijfers wil hebben. Vink Koptekst activerenofVoettekst activeren` aan. (In een nieuw aangemaakt profiel staat het standaard uit.)

Nu de overgang instellen:

  1. Ga naar de eerste bladzijde en ken daaraan het pagina-opmaakprofiel zonder kop- of voetregels toe (dubbelklikken op dat profiel). (Als daar om wat voor reden dan ook wel een kop- of voetregel moet komen, moet u daarvoor een apart pagina-opmaakprofiel maken.)
  2. Ga naar de eerste alinea van de eerste bladzijde waar een nummer moet komen.
  3. Kies Opmaak - Alinea; kies de tab Tekstverloop.
  4. Zet een vinkje bij Invoegen en Pagina-opmaakprofiel, kies het pagina-opmaakprofiel voor de rest van de tekst (met paginacijfers), daarna kunt u opgeven met welk nummer moet worden begonnen.
  5. Zet op de pagina’s met kop- of voetregel een veld voor het paginacijfer in de kop- of voetregel. Als u ze gespiegeld wil hebben, verwijdert u het vinkje bij Dezelfde inhoud op linker- en rechterpagina's in de instellingen voor het opmaakprofiel.
1 Like