LibreOffice 7.0 - Fatal Error: The application cannot be started.

Details of the error msg are:
Error while reinstalling all previously deployed packages of context user /build/libreoffice-fresh/src/libreoffice-7.0.1.2/desktop/source/deployment/manager/dp_manager.cxx:1179

  • After this message, I removed LO completely with
  • sudo pacman -R -ss libreoffice-fresh
  • reinstalled it, the history shows the following where automatically added:
  • libreoffice-fresh (7.0.1-1)
    libqxp (0.0.2-4)
    libstaroffice (0.0.7-1)
    libfreehand (0.1.2-3)
    libnumbertext (1.0.6-1)
    libatomic_ops (7.6.10-2)
    libmwaw (0.3.16-1)
    libabw (0.1.3-2)
    clucene (2.3.3.4-11)
    libmspub (0.1.4-7)
    libcdr (0.1.6-2)
    libodfgen (0.1.7-2)
    libetonyek (0.1.9-2)
    lpsolve (5.5.2.5-4)
    redland (1:1.0.17-8)
    rasqal (1:0.9.33-3)
    libwps (0.4.12-1)
    libzmf (0.0.2-8)
    libexttextcat (3.4.5-2)
    libepubgen (0.1.1-2)
    libcmis (0.5.2-4)
    libe-book (0.1.3-7)
    liblangtag (0.6.3-2)
    liborcus (0.15.4-1)
    libixion (0.15.0-1)
    libvisio (0.1.7-3)
    libwpg (0.3.3-2)
    libwpd (0.10.3-2)
    libpagemaker (0.0.4-2)
    librevenge (0.0.4-3)

But I still get the same error message, any idea?


  • My system is:
  • System:
    Kernel: 5.9.0-1-MANJARO x86_64
  • Desktop: KDE Plasma 5.19.5 Distro: Manjaro Linux
    -Machine:
  • Type: Laptop System: Dell product: XPS 15 9550 v: N/A serial:
    Mobo: Dell model: 0N7TVV v: A01 serial: UEFI: Dell v: 1.2.16
    date: 10/07/2016
  • CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i7-6700HQ bits: 64 type: MT MCP
    arch: Skylake-S rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
    flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
    bogomips: 41621
  • Graphics:
  • Device-1: Intel HD Graphics 530 vendor: Dell XPS 15 9550 driver: i915
    v: kernel bus ID: 00:02.0
  • Device-2: NVIDIA GM107M [GeForce GTX 960M] vendor: Dell XPS 15 9550
    driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
  • Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: intel,nouveau
    unloaded: modesetting resolution: 1920x1080
  • OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 530 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 20.1.7
    direct render: Yes
    -Info:
  • Processes: 239 Uptime: 56m Memory: 15.46 GiB used: 4.14 GiB (26.8%)
    Init: systemd Compilers: gcc: 10.2.0 clang: 10.0.1 Packages: 1774
    Shell: Bash v: 5.0.18 inxi: 3.1.05

Hello

compared your installed packages ( columns w/ Error) with my installation (columns w/o Error) on Manjaro (updated to same kernel l: 5.9.0-1-MANJARO x86_64 you are using) and could not find any difference.

So your problem seems not to be within your installed packages.

If you dont want to fight with your package manager , you could try the appimage version

https://www.libreoffice.org/download/appimage/

One file, everything included and runs out of the box.

Just a suggestion.

  1. open terminal and get root rights
  2. cd /home/user/.config
  3. change user to actual and run:
    chown -R user:user ./libreoffice/
  4. enjoy
  5. I solwed problem in this way