Do verze 7.1.8.1 (včetně) mě to po každé aktualizaci fungovalo pořád stejně, ale od verze 7.2.6 to nefunguje jako předtím. Snažil jsem se to popsat anglicky tady 148747 – Bad use of the date in formulas , ale anglicky moc neumím, tak jsem to překládal pomocí překladače, ale asi tomu nikdo moc nerozuměl.
Pokusím se to vysvětlit asi víc laicky s obrázky a snad to pak podle rozdílů ve screenshotech půjde pochopit.
Otevřu si soubor “Souhrný výpočet z výpisu transakcí - Update 2022.04.24 - Template.ods” přejdu do listu “Výpis CZK” a tam do buňky A1 zkopíruju způsobem CTRL+C a CTRL+V celý obsah souboru “obraty CZK.xlsx”. Pak přejdu do listu “Výpočet 2” a tam si můžu zjistit součet jednotlivých typů transakcí za určitý rok nebo i za určitý měsíc v roce. Jak to dobře funguje je vidět na obrázku z Verze 7.1.8.1 “Výpočet 2 - Verze 7.1.8.1.jpg”
Když jsem si předtím nainstaloval (stejným způsobem jako vždy předtím a nic jsem nikde neměnil v nastavení) verzi 7.2.6 a dneska jsem zkusil nejnovější 7.4.5.1 tak vypadá jako na obrázku “Výpočet 2 - Verze 7.4.5.1.jpg”
To je, že to přestalo počítat všechny datumy, kde je měsíc jednociferný. Předtim to počítalo datumy i když byl v původním dokumentu datum ve formátu D.M.YYYY, tak se ve vzorci počítalo, jako by to bylo DD.MM.YYYY a tak jsem to mohl krásně vyfiltrovat pomocí “DD.YYYY” a to už teď nejde. Když bych teď změnil filtr na “D.YYYY” tak ale pak měsíc 1 a měsíc 11 se započítá dvakrát do dvou různých kolonek.
Myslel jsem si že v té verzi, kde to fungovalo se po kliknutí na datum např. 1.7.2022 objevilo ve vstupní řádce 01.07.2022 a v nové už ne, ale toto funguje stejně v obou verzích viz “Datum vs Vstupní řádka.jpg”, tak nevím kde je problém. Asi někde se vzorci, že to nastavili, aby to bralo striktně co je tam napsané. Nastavení jsem nikdy nikde nezi aktualizacema žádné neměnil. Vždycky se verze aktualizovala a fungovalo to. Až do verze 7.2.6.
Půjde to nějak vyřešit, aby to fungovalo zase tak, že když je v buňce D.M.YYYY, aby to vzorce braly jako DD.MM.YYYY ? Je to chyba nebo je to tak změněné schválně a už to nepujde ?
Příloha (zmiňované soubory): Ulož.to
PS: Měl jsem tu pěkně vložené všechny odkazy na soubory a obrázky v textu, ale jako nový uživatel je nemůžu všechny vložit, takže jsou v archivu na uložto.