Ask Your Question
0

Hyperlinks in calc to another calc doc not working [closed]

asked 2013-02-14 23:41:52 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

I am having trouble with Hyperlinks opening in my calc sheet (an external spreadsheet doc that would normally open in calc). I can get them to work for PDF's that do not use libreoffice to open them. So far links to calc docs just don't do anything (except a half second wheel spin). I had to get the links that I had made in Excel (the file is an xlsx but even saved as ODS and changing formulas does not work) and added %20 in place of spaces (wish you would fix this to recognize spaces like most programs I use...including open source projects). After adding the %20 placemarker to the links to make an "absolute URL" they still open fine in excel but in calc they do nothing. Before adding the spaces they worked fine in Excel and gave the file not found error in Calc (for not being an "absolute URL"), I am using Excel to check but I am not interested in them playing nice, I just want to use calc. I am willing to write the =HYPERLINK formula from scratch and does not need to open in excel. It is worth noting that the files I wish to link to are located on the local network on another machine (using the "file:\NETWORKMACHINENAME\PATH\FILE" format).

Any help is greatly appreciated. Let me know if further clarification is required.

edit: Libre Office 4 (but didn't work in 3.xxx either) Windows 7 home premium (64bit)

edit2: I just discovered something that may help. When I make excel the default program to open spreadsheets the link opens fine in excel when clicked in calc (I opened the desired file in LibreOffice and the link worked as it should...just opening in excel instead of calc where I would like it to open). I feel this is a problem with opening another document in LO from the link, not the syntax I am using for the link.

edit retag flag offensive reopen merge delete

Closed for the following reason question is not relevant or outdated by Alex Kemp
close date 2015-11-01 12:51:01.323159

Comments

@mariosv An important point is that it is located on the local network. I have tried the suggestion and I receive the error from windows that it cannot find the file (error 0x80070002 The system cannot find the file specified). =HYPERLINK("file:\NETWORK\PATH\FILE.ods#Sheet1.A1";"LINK").

kunzi gravatar imagekunzi ( 2013-02-15 19:41:04 +0200 )edit

Please re-read my answer, your path it is not well formed, you need to write the path well, for this I explained how to create an hyperlink from Menu/Insert..., then you can see what how the path must be written.

m.a.riosv gravatar imagem.a.riosv ( 2013-02-15 22:20:01 +0200 )edit

Thank you for the reply. I did as suggested including creating the link from the insert menu with the same failure. Sorry that I did not specify in previous comment. For some reason in both examples it removed one of the backslashes in these comments, it should show 2 slashes after file:

kunzi gravatar imagekunzi ( 2013-02-15 22:50:36 +0200 )edit

@mariosv I appreciate your help. I need to point out that in both of your examples are for a file that is on YOUR machine (f drive). I am trying to access a file on the local area network on another machine. As you have suggested, with the file on my machine DOES work, the problem is the network

kunzi gravatar imagekunzi ( 2013-02-15 23:09:48 +0200 )edit

F: is not always in my machine, depend where I am. If you have not a assigned a driver letter, try with the computer name: file://servername/directory/File.ods#Sheet1.C30

m.a.riosv gravatar imagem.a.riosv ( 2013-02-15 23:36:28 +0200 )edit

Thank you mariosv. We just changed offices, sorry for the delayed response. That is actually exactly what I have tried. The info in edit2 leads me to beleive that it is a bug within LO that won´t open two active windows at the same time via a hyperlink. Any further suggestions are very welcome.

kunzi gravatar imagekunzi ( 2013-02-27 19:24:00 +0200 )edit

8 Answers

Sort by » oldest newest most voted
2

answered 2013-02-15 23:03:20 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

You can navigate to select the file, and after select a sheet, named range or a database range.
Then you can see the proper URL, it is the same to use in the function, you can add a cell address.

image description

edit flag offensive delete link more
1

answered 2013-02-15 00:00:38 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

An hyperlink like next works for me:

=HYPERLINK("file:///F:/2011/File.ods#Sheet1.C30";"Link")

You can do an hyperlink in Menu/Insert/Hyperlink, select document and complete the form, with path and target is enough, so you can see the right data for the HYPERLINK function.

edit flag offensive delete link more
1

answered 2013-03-20 03:21:07 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

Now it is getting interesting. @Fayaz answer made me testing a bit more:

I am running XP Prof / SP3 and followed the procedure given by @mariosv. LibO as already indicated 3.6.5.2

Files are saved in ods-format. xls or other are not tested.

Links tested: as in my previous answer

another workbook

a specific sheet in another workbook

a specific range in a specific sheet in another workbook

I not only closed but restarted my PC and the links are still there and are working.

Now it is important - IMHO - what are the

  • LibO versions
  • OS versions
  • steps made to create hyperlinks and safe and close files
edit flag offensive delete link more

Comments

Good to know that it is working for you.. Well for me sadly i'm continuously having the issue when using hyperlink within the same sheet. I even tried with the latest version of Libre Office (v 4.0.1) - btw i'm running Win 7 Prof 32bit and Libre Office v 4.0.1 ..Can anyone help me out

Fayaz gravatar imageFayaz ( 2013-03-24 09:37:17 +0200 )edit
1

@Fayaz - Now we need someone with the same configuration as you have. If a test reveals a loss of the hyperlinks, there is a bug and it should be reported. However, you can also go ahead and file a bug report.

ROSt52 gravatar imageROSt52 ( 2013-03-24 10:02:37 +0200 )edit
0

answered 2013-05-19 21:05:00 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

I am trying to use hyperlink to access the web at http://itouchmap.com/latlong.html

This has worked for a long time with no problem, until 4.0. Now it ignores the click in the window.

When I rewrite the cell using =HYPERLINK(http://itouchmap.com/latlong.html," 2) Find City Lat & Long"), it says the URL is wrong and deletes one of the "/", which means it can't work.

I have a Mac OS 10.8.3

edit flag offensive delete link more

Comments

Addendum: It works fine in 3.6.6

BenG gravatar imageBenG ( 2013-05-19 21:09:38 +0200 )edit
1

Does this answer help? EDIT: Under Mac you need to use CMD+click. You also need quote marks around the URL.

oweng gravatar imageoweng ( 2013-05-20 03:39:14 +0200 )edit

OK, here's what I have found:

BenG gravatar imageBenG ( 2013-05-23 15:40:39 +0200 )edit

OK, now things are getting weird. In 3.6, everything worked. In 4.0 on the same file, click in window didn't work. I took your advice oweng and CMD-clicked on the hyperlink. It worked! No quotes around the URL. Then I clicked to URL again (no CMD) and it worked again (two different URLs).

BenG gravatar imageBenG ( 2013-05-23 15:40:45 +0200 )edit
0

answered 2013-03-19 12:14:08 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

I just made a test in LibO 3.6.5.2 and links are working fine from 1 sheet to

  • another workbook
  • a specific sheet in another workbook
  • a specific range in a specific sheet in another workbook
edit flag offensive delete link more
0

answered 2013-02-15 02:04:14 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

@kunzi: Which LibO version are you using and which OS?

edit flag offensive delete link more
0

answered 2013-03-19 14:10:37 +0200

Fayaz gravatar image

I tried hyperlink in calc. For me it is working perfectly be it within the workbook and between workbooks. But the only problem that I'm having is that the hyperlink works only for the first time. Once I save, close and reopen the workbook HYPERLINK DOES NOT WORK

edit flag offensive delete link more
0

answered 2013-03-19 08:17:06 +0200

qubit gravatar image

@kunzi wrote:

Thank you mariosv. We just changed offices, sorry for the delayed response. That is actually exactly what I have tried. The info in edit2 leads me to beleive that it is a bug within LO that won´t open two active windows at the same time via a hyperlink. Any further suggestions are very welcome.

If you think that there's a bug in LibreOffice, please file a bug and provide a list of steps that can reproduce your problem. The QA team will be happy to help you track down this issue!

Please post a link to any bugs you file in a comment below using the format "fdo#123456".

Thanks!

edit flag offensive delete link more

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2013-02-14 23:41:52 +0200

Seen: 4,359 times

Last updated: May 19 '13