Ask Your Question
0

LibreOffice hangs on macOS Sierra

asked 2016-09-22 13:41:08 +0200

dialabrain gravatar image

updated 2016-09-22 16:57:37 +0200

ratrace gravatar image

LO opens but hangs when trying to create a new document or open an existing document. Tried versions up to 5.2.2 rc2

Any thoughts?

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Same problem. Updated to Sierra (from El Capitan) and... LibreOffice (last release) doesn't work anymore. I also have tried above tips but... with no success.

bohhh gravatar imagebohhh ( 2016-09-23 13:30:12 +0200 )edit

7 Answers

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2016-09-22 21:27:21 +0200

Lumicz gravatar image

updated 2016-09-22 21:30:20 +0200

Dont know the reason but found a workaround:

In the Applications, right click on a LibreOffice icon and from the popup menu choose a Show Package Contents. Unfold the Contents folder then the MacOS folder and launch directly the soffice script. This worked for me.

edit flag offensive delete link more

Comments

Thanks. That doesn't work for me. At least for 5.2.2002.

dialabrain gravatar imagedialabrain ( 2016-09-23 02:46:06 +0200 )edit

Tried this but it still hangs - icons corrupted. Sometimes text loads in Writer but then hangs immediately.

Pablito6318 gravatar imagePablito6318 ( 2016-10-04 21:14:51 +0200 )edit

Okay, getting a little weirder. Also ran LO 5.1.5.2 on Late 2009 27" iMac under Sierra and it works fine. All icons are okay, Zotero Plugin is fine and all else seems to work. This same version did not work on a new 5K iMac. How curious. P.

Pablito6318 gravatar imagePablito6318 ( 2016-10-05 04:32:37 +0200 )edit

Seems that today's dev build works fine on Sierra, at least for me :-) http://dev-builds.libreoffice.org/dai...

Lumicz gravatar imageLumicz ( 2016-10-07 18:37:28 +0200 )edit

Lumicz, tried your LibreOffice Dev suggestion. Still hangs in Writer and Calc. 27 5k iMac, late 2015, AMD Radeon R9 M390 2048 MB... oh well.

Pablito6318 gravatar imagePablito6318 ( 2016-10-08 00:35:16 +0200 )edit

Found a potential work-around in another thread. On late 2015 27" iMac AMD Radeon R9 M390 changed the colour scheme in >Preferences>Display> Colour to "Generic RGB" and this allowed LO to run. No problems with icons and so far (2 documents) no crash or freeze.

Pablito6318 gravatar imagePablito6318 ( 2016-10-14 14:58:30 +0200 )edit

Confirmed in another thread: https://ask.libreoffice.org/en/questi... As a test, I installed Sierra on a late 2012 Mac mini, LO 5.2.2.2 works fine (with JRE 1.8.0_102-b14) so there is something about the late 2015 27" iMac-5k platform that induces the error.

jpfwstar gravatar imagejpfwstar ( 2016-10-14 23:40:33 +0200 )edit

Thanks. This works for me.

danielharvey gravatar imagedanielharvey ( 2017-10-15 04:25:54 +0200 )edit
0

answered 2016-10-13 10:51:35 +0200

jpc101 gravatar image

I've just posted a possible work around on another thread: https://ask.libreoffice.org/en/questi...

edit flag offensive delete link more

Comments

It seems it has something common with the graphics card. I found another workaround that works fine for me independent on a LO version. If you have a system with a discrete graphics card, go to the System Preferences -> Energy Saver and uncheck "Automatic Graphics Switching". You will then use the high performance graphics and in that configuration - LO starts to work fine.

Lumicz gravatar imageLumicz ( 2016-10-26 11:28:44 +0200 )edit
0

answered 2016-10-13 17:37:12 +0200

Alex Thurgood gravatar image
edit flag offensive delete link more
0

answered 2016-09-27 13:40:42 +0200

Tried all latest flavours including LibreOffice Vanilla from the app store - it was a bit more stable but eventually hung as well. I thought it might be Java so I reinstalled the 1.6 JRE for Mac - no difference. The soffice script launch did not work for me either.

Are you all seeing corrupted icons as well?

Please let me know if you need screenshots, stack dumps, etc.

edit flag offensive delete link more

Comments

Program unusable and corrupted icons for me too! LO 5.2.1 & macOS Sierra 10.12.

bohhh gravatar imagebohhh ( 2016-09-28 09:00:29 +0200 )edit
0

answered 2016-10-06 19:28:33 +0200

I too am having the same problems - for various startup scenarios LibreOffice just hangs on both fresh and still versions.

edit flag offensive delete link more
0

answered 2016-10-24 03:51:58 +0200

GBH gravatar image

Try 5.2.3 RC1 fixes it. Works great and fixed it for me.

edit flag offensive delete link more
0

answered 2016-09-26 11:32:04 +0200

HJK gravatar image

Thanks, ist works for me with Version 5.2.1.2.

But after installing the Language Pack (de) ist also works now by just opening the File.

edit flag offensive delete link more
Login/Signup to Answer

Question Tools

3 followers

Stats

Asked: 2016-09-22 13:41:08 +0200

Seen: 8,351 times

Last updated: Oct 24 '16